Meslek Yüksekokulumuz Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Eşref ALKIŞ, TRT GAP Diyarbakır Radyosuna Konuk Oldu
Meslek Yüksekokulumuz Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmeh Eşref ALKIŞ, TRT GAP Diyarbakır Radyosu canlı yayınına katılarak, kanser ve kanser tedavisinde umut vaat eden Elektrokemoterapi çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Dr. Öğr. Üyesi M. Eşref ALKIŞ, Elektrokemoterapi tedavi tekniği hakkında yaptığı konuşmasında, “Günümüzde kanser hastaları kemoterapi, radyoterapi, cerrahi gibi yöntemler ile tedavi edilmektedir fakat kanser hücreleri normalde kendi dışlarında zırhtan bir tabaka oluştururlar, bu tabaka anti-kanser ilaçlarının içeriye girmesini engeller. Dolayısıyla birçok yan etkisi olan kemoterapi ilaçları yüksek dozlarda hastalara verilmektedir. Elektrokemoterapi tekniğiyle sağlıklı hücrelere zarar vermeden lokal olarak yüksek voltajlı ve kısa süreli elektrik darbeleri yardımıyla kanser hücreleri içerisine anti-kanser ilaçların girmesi büyük ölçüde artırılıyor. Böylece daha düşük doz ilaçla etkin tedavi sağlanarak antikanser ajanların yan etkileri büyük ölçüde azaltılabilmektedir. Bu metotla hem kemoterapi ilaç dozu düşürülerek hastadaki saç dökülmesi, halsizlik, bulantı gibi yan etkiler hissedilmeyecek bir seviyeye indirilir hem de kanserli doku çoğu vakada tamamen temizlenir. Elektrokemoterapi aynı zamanda tümör kitlelerinin kan akışını ve oksijen oranını da düzenleyerek kemoterapi ilaçlarının etkinliğini artırmaktadır. Elektrokemoterapi tekniğinde, kemoterapi ajanı verildikten yaklaşık 10-15 dakika sonra tümörün tipi ve yerine göre uygun elektrotlarla ve uygun voltajlarda elektrik akımları lokal olarak uygulanır.” İfadelerini kullandı.
Bu tedavide iki farklı uygulama birlikte kullanılır.
Dr. Öğr. Üyesi ALKIŞ, iki farklı uygulama yönteminin birlikte kullanıldığı tedavide, “Önce doğrudan kanser kitlesinin içine veya kan dolaşımına kemoterapi ilacı verilir. Sonrasında kanser hücrelerinin kemoterapi ilacını içlerine almasını kolaylaştırmak için elektrik darbesi uygulanır. Kemoterapötik ajanın hücre dışı konsantrasyonu en yüksek düzeyde olduğu sırada elektrik alan uygulaması yapılırsa, ilacın zardan geçişi artarak sitotoksisitesi önemli derecede yükselebilir. Elektrik darbeleri yardımıyla hücre zarında açılan delikler beli bir süre sonra kapanmaktadır.” dedi.
Elektrokemoterapi hangi kanserlerin tedavisinde kullanılabilir?
Elektrokemoterapi yönteminin hangi kanser tedavilerinde kullanılacağı ile ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi ALKIŞ, “Elektrokemoterapi özellikle deri veya deri altındaki yumuşak dokuya yayılan kanserlerin tedavisinde kullanılmasıyla birlikte; cilt kanseri, meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, akciğer kanseri, böbrek kanseri, prostat kanseri ve beyin kanseri gibi farklı histolojik yapılardaki kanserlerin tedavisinde başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Elektrokemoterapi tedavi tekniğinin Ülkemizde yaygınlaştırılması ve diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda bu tekniğin kullanılması yerinde olacağını düşünüyorum.” İfadelerine yer verdi.